Van democratisch leiderschap tot dat in autocratische bedrijven, hebben wij de belangrijkste soorten leiders voor je geselecteerd, zodat je zich onder hen kunt herkennen en ook kunt ontdekken wat het verschil is tussen een leider en een baas.

De verschillende soorten leiders

Momenteel zijn de meest voorkomende soorten leiderschap democratisch, liberaal en autocratisch, gebaseerd op de Decision Styles Theory of Leaders. Zij zijn echter niet de enigen die op de arbeidsmarkt actief zijn.

In een bedrijf is het al mogelijk leiders te vinden die als echte ouders optreden, anderen die uitblinken door hun technische kennis, enzovoort. Om zijn prestaties te verbeteren, moet elke manager weten of hij in één ervan past:

Autocratisch leiderschap

Autocratisch leiderschap is gebaseerd op de totale centralisatie van het gezag, waarbij de leider alle beslissingen alleen op zichzelf richt. Zijn positie wordt een instrument van dwang op de volgelingen, die alleen werken uit angst voor straf of ontslag.

In een autocratie zijn mensen niet belangrijk, alleen de uitvoering van taken en het nastreven van resultaten. Dit model is nog steeds gangbaar in bedrijven, maar in het licht van de veranderingen op de markt, waar professionals op zoek zijn naar voldoening en professionele groei, is het onbevredigend gebleken en biedt het niet langer garanties voor het behoud van talent of productiviteit.

Liberaal leiderschap

Bij liberaal leiderschap toont de leider volledig vertrouwen in zijn team. In zijn management geeft hij zijn medewerkers alle vrijheid om belangrijke beslissingen te nemen en zijn deelname aan de gang van zaken is bijna nihil, waardoor het team niet de voorbeelden van een liberale leider volgt.

Deze houding leidt tot een reeks problemen. Het delegeren van alle taken en verantwoordelijkheden aan een team zonder enige supervisie of begeleiding, in crisis situaties, kan rechtstreeks schadelijk zijn voor de prestaties en resultaten van de onderneming.

Democratisch leiderschap

In democratisch leiderschap is “evenwicht” het sleutelwoord. Dit model geeft elke werknemer de vrijheid om beslissingen te nemen en zijn ideeën te delen, maar zonder de volledige controle over het bedrijf te verwerven.

De democratische leider gaat op gelijke voet om met zijn team, bevordert de opleiding en vergemakkelijkt het werk van degenen aan wie hij leiding geeft. Zijn positie is om elk lid te adviseren wanneer dat nodig is, de merites te erkennen en een open ruimte voor debat te creëren.

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *