Leiding geven op het bedrijf waar je werkt, is een droom voor velen die hogerop willen. Echter niet iedereen is er voor geschikt. Als je een leidinggevende functie wil uitvoeren, kan je al vlug een gevoel van macht krijgen. Leidinggeven hangt ook af van de afdeling waarop je terechtkomt. Niettemin zijn er enkele zaken die iedere leidinggevende kan gebruiken.

Met elkaar praten

Een leidinggevende moet weten wat er op zijn afdeling gebeurt. Je kan hiervoor iedereen in het oog houden, luisteren naar de verhalen die de ronde doen of letten op het gedrag van je medewerkers. Ok, het levert veel informatie, maar is dit wel correct? Ga de dialoog aan met je personeel. Hou de gesprekken constructief en luister. Ga niet de aanval in.

Vertrouw op je medewerkers

De expertise van je medewerkers is een grote schat. Doe er beroep op. Schakel ze mee in bij het ontwikkelen van initiatieven. Een leidinggevende functie voer je in team uit. Gebruik de kracht van je team!

leidinggevende functie
Droom jij van een leidinggevende functie?

Let op je grenzen

Wil je een leidinggevende functie uitvoeren, moet je grenzen trekken. Het kan je in problemen brengen als je alles en iedereen toelaat zijn ding te doen. Het stellen van grenzen zorgt voor een duidelijk standpunt. En een duidelijk geformuleerde boodschap betekent niet automatisch een ‘neen’ van je werknemers. Respecteer ook de grenzen die je personeel aangeven.

Het nieuwe werken

De tijd dat een leidinggevende bevelen gaf en de werknemer deze met schrik uitvoerde, is al lang vervlogen. Wil je een leidinggevende functie uitvoeren, dan is leidinggeven vanuit vertrouwen belangrijker dan vanuit controle.

Aanbevolen artikelen

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *